φυτα

http://www.tilestwra.gr ΓΛΥΣΙΝΙΑ
=================================================
https://www.facebook.com/%CE%A4%CE%B1-%CE%9C%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9A%CE%AE%CF%80%CE%BF%CF%85-294664723911607/timeline/   ΤΑ  ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ
ΟΡΧΙΔΕΑ
Ένα λουλούδι εξωτικό, σου φέρνω για παρέα, αύρα αριστοκρατική, εκπέμπει η ορχιδέα.
Η πιο συνηθισμένη ποικιλία ορχιδέας εσωτερικού χώρου είναι η φαλαίνοψις (Phalaenopsis). Kατάγεται από τα τροπικά δάση της νοτιανατολικής Ασίας και είναι επίφυτη στο φυσικό της περιβάλλον, δηλαδή ζει και αναπτύσσεται κολλημένη πάνω σε δέντρα. Φέρει εντυπωσιακά λουλούδια πάνω σε ανθοφόρους μίσχους που διατηρούνται από έναν ως τρεις μήνες. Η ορχιδέα φαλαίνοψις δεν είναι τόσο ευαίσθητη όσο νομίζουν οι περισσότεροι, καθώς δείχνει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις ελληνικές συνθήκες. Αρκεί βέβαια να της δώσουμε μια σχετική φροντίδα. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές:
• Μεταφυτέψτε την σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε δυο χρόνια περίπου, όταν το γλαστράκι της γεμίσει ασφυκτικά από τις ρίζες και ορισμένες εξέρχονται. Για υπόστρωμα μεταφύτευσης χρησιμοποιήστε φλοιό πεύκου διαμέτρου 2 - 3 εκ.
• Ποτίστε τις ορχιδέες προσεκτικά βυθίζοντας το γλαστράκι τους μέσα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό για λίγα λεπτά. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα για άνοιξη και φθινόπωρο, κάθε δέκα μέρες τον χειμώνα και κάθε τρεις μέρες το καλοκαίρι.
• Αποφύγετε να τις τοποθετήσετε κοντά σε θερμαντικά σώματα και όχι πολύ κοντά σε τζάμια που μεταφέρουν τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Ιδανικές θερμοκρασίες διατήρησης είναι 18-27° C .
• Προτιμήστε φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί άμεσα εγκαύματα στα φύλλα και γρήγορη ξήρανση των ανθέων.
• Λιπαίνετε μια φορά τον μήνα με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες ή με γενικό υγρό λίπασμα ανθοφορίας στη μισή συνιστώμενη δόση. Το λίπασμα θα αραιώνεται στη λεκάνη που θα χρησιμοποιούμε για το πότισμα. Κατά την περίοδο του χειμώνα, αποφεύγουμε τη λίπανση.
• Μην κόβετε τα ανθοφόρα στελέχη αμέσως μόλις τελειώσουν τα άνθη, γιατί ανθίζουν πολλές φορές. Αφού τελειώσουν οι ανθοφορίες και ξεραθεί το ανθικό στέλεχος, το αφαιρείτε και περιμένετε να σχηματισθεί από τη βάση νέο στέλεχος. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις κλαδέψετε νωρίτερα πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνετε νέα ανθοφορία με μικρότερα πάντως άνθη. Η ανθοφορία της ορχιδέας ευνοείται με τις χαμηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες και μικρότερης διάρκειας ημέρες του φθινοπώρου
==================================
Γαρδένια μου ευαίσθητη, φύλλα κιτρινισμένα,
το καλοκαίρι δύσκολο και τ'άνθη μαραμένα.

Η γαρδένια είναι ένας πολύ δημοφιλής καλλωπιστικός θάμνος με άσπρα αρωματικά λουλούδια και γυαλιστερό σκουροπράσινο φύλλωμα. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και συχνά παρουσιάζει κιτρίνισμα φύλλων ιδιαίτερα μετά το τέλος του καλοκαιριού. Η γαρδένια απαιτεί υγρό δροσερό περιβάλλον και η παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία του καλοκαιριού της δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Σε περίπτωση που τα νεύρα να παραμένουν πράσινα, το κιτρίνισμα οφείλεται ότι το φυτό δυσκολεύεται να προσλαμβάνει το σίδηρο και πρέπει να ποτίσουμε με βρόχινο νερό και προσθέτουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε σίδηρο.

Επίσης, πολλές φόρες τα φύλλα κιτρινίζουν σε συνθήκες έλλειψης φωτισμού καθώς και σε έλλειψη στοιχείων όπως του μαγνησίου. Όσον αφορά τα μπουμπούκια που πέφτουν πριν καν ανοίξουν, μπορεί να οφείλεται σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας, όταν υπάρχει πολύ ξηρός αέρας καθώς και ανεπαρκής λίπανση. Σε αυτήν την περίπτωση, διαβρέχουμε τα φυτά καθημερινά πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια και προσθέτουμε υγρό λίπασμα ειδικό για οξύφυλλα μια φορά το μήνα. Τέλος, μεταφυτεύουμε τη γαρδένια, το φθινόπωρο σε μεγαλύτερη γλάστρα αν κρίνουμε απαραίτητο χρησιμοποιώντας ειδικό χώμα για οξύφιλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου