ΕΛΙΑ-ΕΛΙΕΣ

Πως έφτιαχναν οι αρχαίοι Έλληνες τις φαγώσιμες ελιές

http://proionta-tis-fisis.com/pos-eftiahnan-oi-arhaioi-ellines-tis-fagosimes-elies/
=============================================

Τέσσερις ελιές τη μέρα καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα
http://www.briefingnews.gr/ygeia/item/72546-teeris-elies
Μία πολυφαινόλη που περιέχει η ελιά, η υδροξυτυροσόλη, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.
Μελέτη του ομογενή επιστήμονα Τομ Καραγιάννη, διευθυντή του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker της Μελβούρνης η οποία θα βραβευτεί αύριο στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Ιατρικής Ολυμπιάδας, έδειξε ότι η υδροξυτυροσόλη καταστρέφει τα καρκινικά ερυθρολευχαιμικά κύτταρα Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού αίματος.

Προκειμένου να υπάρξουν οφέλη για την υγεία, ο κ. Καραγιάννης συνιστά κατανάλωση 50 ml ωμού παρθένου ελαιολάδου απ΄ όπου ο ανθρώπινος οργανισμός θα προσλάβει πολυφαινόλες ή 3-4 ελιών την ημέρας ή συνδυασμό κατανάλωσης ελαιολάδου και ελιών.

«Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η πλούσια σε ελιές μεσογειακή διατροφή παρέχει 10-20 mg φαινολών. Αν υποθέσουμε ότι απορροφώνται επαρκώς τότε το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα θα είναι επαρκές» επισημαίνει στην εργασία του ο Τομ Καραγιάννης. Παράλληλα τονίζει ότι η αντικαρκινική επίδραση της υδροξυτυροσόλης in vitro και in vivo είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των αποδείξεων που υπάρχουν.

Να σημειωθεί ότι η υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και στο κρητικό δίκταμο, στη λεβάντα, στη λουίζα, στα σταφύλια, στα χαρούπια και στην αγριομυρτιά.http://www.briefingnews.gr/ygeia/item/72546-teeris-elies
====================================================

Φύλλο  ΕΛΙΑΣ αποτρέπει εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, διαβήτη, αλτσχάιμερ, και ότι άλλη αρρώστια μπορείτε να φανταστείτε!!!

Αυτό το φύλλο κερδίζει, στις μέρες μας, την αναγνώριση ως ένας ισχυρός υπερασπιστής απέναντι στις ασθένειες και πολλές επιστημονικές μελέτες διεξάγονται για να διερευνήσουν τα οφέλη από τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του φύλλου.Τα αναφερόμενα οφέλη των φύλλων ελιάς κυμαίνονται από την προώθηση αυξημένης ενέργειας και της υγιούς πίεσης του αίματος, στην υποστήριξη του καρδιαγγειακού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer και του διαβήτη.
Οι ελιές προέρχονται από τη Μικρά Ασία και τη Συρία, αλλά καλλιεργούνται σε χώρες της Μεσογείου, αλλά και στη Χιλή, το Περού και τη Νότια Αυστραλία. Τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ιατρικώς στην Αρχαία Αίγυπτο και ήταν ένα σύμβολο ουράνιας εξουσίας. Επίσης χρησιμοποιούνταν στην ταρίχευση των Φαραώ.
Η πιο πρόσφατη γνώση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του φύλλου ελιάς χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1800, όταν αλεσμένα φύλλα χρησιμοποιούνταν σε ένα ποτό για να ρίξουν τον πυρετό. Μερικές δεκαετίες αργότερα, πράσινα φύλλα της ελιάς χρησιμοποιήθηκαν σε τσάι ως θεραπεία για την ελονοσία.

Από την έρευνα και την κλινική εμπειρία μέχρι σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι το συμπλήρωμα φύλλου ελιάς μπορεί να είναι ευεργετικό για τη θεραπεία καταστάσεων που προκαλούνται από, ή συνδέονται με έναν ιό, ρετροϊό, βακτήριο ή πρωτόζωο. Μεταξύ αυτών των θεραπεύσιμων συνθηκών είναι: γρίπη,  κοινό κρυολόγημα, λοιμώξεις από Candida, μηνιγγίτιδα, ιός Epstein-Barr (EBV), εγκεφαλίτιδα, έρπης Ι και ΙΙ, ανθρώπινος ιός του έρπητα 6 και 7, έρπης (έρπης ζωστήρας), HIV / ARC / AIDS , χρόνια κόπωση, ηπατίτιδα Β, πνευμονία, φυματίωση, γονόρροια,  ελονοσία,  δάγκειος πυρετός, σοβαρή διάρροια, οδοντική πλάκα και υγιεινή του στόματος, αυτί, ουροποιητικό σύστημα και χειρουργικές μολύνσεις.
Η πικρή ουσία είναι ένα μόριο που ονομάζεται ελαιοευρωπεΐνη ( O-Lee-u-ro-PEEN). Για πρώτη φορά απομονώθηκε από τα φύλλα ελιάς στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Πίσω στο 1962, ένας Ιταλός ερευνητής ανακάλυψε ότι η ελευρωπεΐνη είχε την ικανότητα να μειώνει την πίεση του αίματος στα ζώα.
Καθώς οι ευρωπαίοι ερευνητές συνέχισαν να ελέγχουν την ελαιοευρωπεΐνη, βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν παρατήρησαν ότι είχε πολλά οφέλη στην υγεία, όπως: αύξηση της ροής του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Ως αντιοξειδωτικό, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς προστατεύει τα εν λόγω αιμοφόρα αγγεία από βλάβη, και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην προστασία της καρδιάς από στεφανιαία απόφραξη. Όταν λαμβάνεται επί παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πιστεύεται ότι αντιστρέφει την αρτηριοσκλήρωση. Τα φύλλα ελιάς είναι στυπτικά και αντισηπτικά.
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή δρα ως προληπτική για σχεδόν κάθε συνυπάρχουσατης εποχής μας που σχετίζονται  νόσο με τη γήρανση. Το ελαιόλαδο περιέχει ελευρωπεΐνη και παίζει σημαντικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή.
Τα πλούσια σε ελαιοευρωπεΐνη εκχυλίσματα φύλλων ελιάς βοηθούν στην ασφάλεια και την πρόληψη ή τη θεραπεία πολλών από των πιο κοινών απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων, χρόνιες ασθένειες με την ηλικία.
η ελιά προέρχεται από τον Ελληνικό χώρο,εξού και ο μύθος το δώρο της θεάς Αθηνάς στους Αθηναίους , οι περισσότερες ποικιλίες στον κόσμο είναι Ελληνικές , ενδημικιές, να αναφέρω μερικές " ¨Αμφισσης,Καλαμάτας,Θάσου,Κορωνέικια,", στην Κρήτη στο χωριό Βούβες στα Χάνια βρίσκεται η αρχαιότερη ελιά στον κόσμο πιθανολογείται ότι η ηλικία του κυμαίνεται 2500- 5000 χρόνια, και δίνει ακόμα καρπούς, μόνο στον Ελλαδικό χώρο έχουν βρει απολιθωμένα φύλλα τα οποία χρονολογούνται -37.000 πουθενά αλλού ... ούτε στην Συρία ούτε στην Μικρά Ασία , ούτε και στον κήπο των ελαιών του Χριστού, στην Ελλάδα και μόνο. Αυτός που υπογράφει το κείμενο να είναι ποιο προσεχτικός...
========================================

http://giannisargyros.blogspot.gr/2012/11/blog-post_11.html
ΕΛΙΕΣ ΞΥΔΑΤΕΣ 
Υλικά:
5 κιλά ελιές Καλαμών
Για την άλμη:
 
5 λίτρα νερό
1/2 κιλό αλάτι χοντρό
100 γρ. ξύδ
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τις ελιές σε μεγάλη λεκάνη. Τις ξεπλένουμε καλά και χύνουμε το νερό τους. Στη συνέχεια, τις ρίχνουμε ξανα στη λεκάνη και προσθέτουμε καθαρό νερό αρκετό για να τις σκεπάζει. Αλλάζουμε νερό στις ελιές ανά 2-3 μέρες και για διάστημα 20 ημερών. Στη συνέχεια αφού ξεπικρίσουν, τις διαλύουμε σε 5 λίτρα νερό και 1/2 κιλό χοντρό αλάτι. 


Για την άλμη:
 Για να δοκιμάζουμε αν η άλμη είναι σε σωστό επίπεδο, ρίχνουμε μέσα ένα αυγό ωμό. Αν το αυγό ανέβει στην επιφάνεια του νερού και ένα μικρός μέρος του εξέχει από το νερό, σημαίνει ότι η άλμη είναι στο επιθυμητό επίπεδο. 
Αφαιρούμε το αυγό, προσέτουμε στην άλμη το λεμόνι και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν. Ρίχνουμε τις ελιές και τις συντηρούμε στην άλμη μέχρι να τις καταναλώσουμε. Μπορούμε ένα μέρος από τις ελιές που χρειάζόμαστε για άμεση κατανάλωση, να τις τοποθετούμε λίγες ημέρες πριν σε ένα δοχείο με ελαιόλαδο και αρωματικά της αρεσκείας μας, για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

ΠΑΤΕ ΕΛΙΑΣ 
Τοποθετείτε σε ένα μπολ 250 γρ. μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι, 80 γρ. αντσούγιες πλυμένες και ψιλοκομμένες 50 γρ. κάπαρη και τα πολτοποιείτε. Προσθέτετε το χυμό ενός λεμονιού, μια κουταλιά σούπας μπράντι, 200 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Διατηρείτε το πατέ σε κλειστό βάζο στο ψυγείο και το καταναλώνετε πάνω σε ψωμί κατά προτίμηση ελαφρά φρυγανισμένο.  



 ΕΛΙΕΣ ΘΡΟΥΜΠΕΣ  Οδηγίες: 
Βάλτε σε απλωτό καλάθι 1-2 κιλά μαύρες ελιές, λίγες- λίγες, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με μπόλικο χοντρό αλάτι. Βάλτε μια λεκάνη κάτω από το καλάθι, τοποθετήστε το σε δροσερό μέρος, και κουνάτε τις ελιές 1-2 φορές τη μέρα. Τη δεύτερη ή τρίτη μέρα θα αρχίσουν να βγάζουν σκούρο ζουμί. Συνεχίστε να τις κουνάτε, έτσι που να έρχονται οι πάνω κάτω. Μετά απο 8-10 μέρες, οι ελιές θα έχουν ζαρώσει. Χαράξτε μια-δυό ελιές, και αν η σάρκα τους έχει σκουρήνει μέχρι το κουκούτσι, και δεν είναι πια λευκή, είναι έτοιμες. Αλλιώς συνεχίστε να τις κουνάτε μερικές μέρες ακόμη.
Όταν γίνουν, στραγγίστε τις, απλώστε τις σε χάρτινη πετσέτα και αφήστε τις να στεγνώσουν τελείως, μια νύχτα. Την επομένη βάλτε λίγες-λίγες σε γαβάθα, περιχύστε με μερικές κουταλιές ελαιόλαδο και πασπαλίστε με θρούμπι, ρίγανη ή ξερό δεντρολίβανο. Ανακατώστε, αφήστε τις ελιές να μείνουν 1-2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, και κατόπιν κλείστε τις σε πλαστικές σακκούλες, και διατηρήστε τις στην κατάψυξη. Αν τις κρατήσετε στο ψυγείο θα πρέπει να τις αλατίσετε πολύ, αλλιώς μουχλιάζουν γρήγορα.
Βγάλτε κάθε φορά από την κατάψυξη όσες ελιές θέλετε να καταναλώσετε, και αφήστε τις να ξεπαγώσουν μισή ώρα περίπου.

ΕΛΙΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ 

Περίπου τον μήνα Οκτώβριο μαζεύτετε ή αγοράζετε ελιές άγουρες (πράσινες). Με τη βοήθεια μιας πέτρας τις τσακίζετε, σπάτε δηλαδή την σάρκα τους και τις βάζετε σε δοχείο μέσα σε νερό.
Τις αφήνετε 4 - 5 μέρες αλλάζωντας το νερό τους καθημερινά, ίσως και δυο φορές την ημέρα για να "ξεπικρίσουν".
Στη συνέχεια ρίχνετε στο δοχείο "άρμη" (νερό με μπόλικο αλάτι) και σε δυο τρεις μέρες είναι έτοιμες για φάγωμα.
Μικρά μυστικά

  • Για να ελένξετε την ποσότητα αλατιού ρίξτε στο δοχείο που έχει τις ελιές με την άρμη ένα αυγό. Αν αυτό επιπλέει και η επιφάνεια του που ξεχωρίζει έξω από το νερό είναι περίπου ίση με την επιφάνεια ενός τάληρου τότε τα έχετε καταφέρει τέλεια.
Ομως επειδή οι τσακιστές ελιές έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ και αλμυρίζουν γρήγορα, χρειάζονται "άρμη" με πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σε αλάτι απ' αυτή που προαναφέρθηκε. Ετσι αραιώστε το προηγούμενο διάλυμα. http://matzadoura.pblogs.gr
===================================

Ξεσπάει σε λίγο «το αντάρτικο της ελιάς» !Το νου σας μην ξεριζώσετε τις ελιές,λόγω επιδότησης.

http://greekhellenicaction1.blogspot.gr/2017/01/blog-post_19.html
Γράφει ο Γιώργος Λεκκάκης
Εαν πραγματικά θέλουμε να σωθούν τα ελαιόδενδρα, οι ελιές και το, ζωτικό για εμάς, ελαιόλαδό μας, με το πρόβλημα του «βακτηρίου» (που «ξαφνικά» «προέκυψε» κι αυτό, μέσ’ στην κρίση), ίσως, μια λύση είναι η αντιμετώπιση του με ζεόλιθο σε συνδυασμό και με ενεργούς μικρο-οργανισμούς (*) μαζί… Και όχι μόνον!
Στο τέλος – τέλος, εάν κάποιοι αμφιβάλουν, τι έχουν να χάσουν; Αφού εν τέλει θα τους επιβάλουν να κόψουν τα «άρρωστα ελαιόδενδρα», θα τα δυσφημίσουν ως άρρωστα (οι άρρωστοι), και θα πείσουν τον κόσμο πως πρέπει να θανατωθούν, όπως οι «τρελλές αγελάδες» και τα «τρελλά κοτόπουλα»… Οι τρελλοί τα βλέπουν όλα τρελλά… Κι όλα αυτά με την βούλα κάποιων «επιστημόνων»…

Στην θέση των πανάρχαιων ελληνικών ελαιόδενδρων (μόνο στην Κρήτη υπάρχουν περισσότερα απο 100 ελαιόδενδρα, που ζουν από την μινωική εποχή και είναι ακόμα ενεργά και παράγουν και προσφέρουν στην τοπική εθνική οικονομία!) θα φυτευθούν κάτι ξερακιανά υβρίδια κακομοίρικων ελιών, άσχετα με την ελληνική φύση, το ελληνικό χώμα, τον Έλληνα… Και θα επιδοτείται και θα έχει πρόσβαση στα ελαιοτριβεία μόνον όποιος θα έχει υβριδιακές ελιές! Και τότε θ’ αρχίσει το «αντάρτικο της ελιάς»! Ένα αντάρτικο, πολύ χειρότερο απ’ αυτό που βίωσαν οι Γερναμοί ναζί στην Ελλάδα επι Κατοχής!
=============================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου